Domácí zmrzlina je nejlepší, to mi nikdo nevymluví. Samozřejmě, že nemám nic proti výborným zmrzlinám z dobrých cukráren a gelaterií nejlépe někde u moře, ale zmrzlina vyrobená doma, je pro mě prostě jednička. A že je s její výrobou práce? Nebojte se, výroba zmrzliny není o nic složitější než příprava těsta na nějaký dobrý nedělní zákusek.
Právě dnes 7. června má svůj den čokoládová zmrzlina, jedna z nejoblíbenějších příchutí. Schválně, na jaké místo byste ji v žebříčku vašich oblíbených zmrzlin zařadili? Vsadím se, že hodně vysoko. A co teprve až ochutnáte tu, kterou si doma vyrobíte…
Na domácí čokoládovou zmrzlinu budete potřebovat:
150ml smetany ke šlehání
cukr
100 g čokolády na vaření
250ml plnotučného mléka
30g kakaa
Postup výroby zmrzliny je velmi jednoduchý:
– Do mléka přidejte asi 2-3 lžíce cukru a přiveďte mléko k varu.
– Odstavte mléko z plotny a nalámejte do něj čokoládu a přidejte kakao.
– Vše důkladně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. (Pozor, už nevaříte!)
– Nechejte mléčnou směs zchládnout a do vychlazené směsi vmíchejte vyšlehanou šlehačku.
– Zmrzlinovou směs nalijte do nerezové misky, přikryjte fólií a dejte do mrazáku.
– V mrazáku by měla zmrzlina odpočívat nejméně 5 hodin a během těchto 5 hodin ji několikrát pečlivě promíchejte. Tímto ručním promícháváním zabraňujete usazovaní krystalků ledu ve zmrzlině a nahrazujete tak práci zmrzlinovače. Čím častěji ji tedy budete promíchávat, tím lepší vaše výsledná zmrzlina bude.
Jak vidíte, není to žádná velká námaha a určitě stojí za to ji vyzkoušet. Nejlépe rovnou z dvojité dávky. U nás doma je tahle čokoládová zmrzlinová dobrota tak oblíbená, že ani ta dvojitá dávka mnohdy nestačí 🙂
Dobrou chuť a napište nám do diskuze, jak vám naše čoko zmrzka chutnala!