c
Dýně HokaidoFoto: Pixabay, pixabay.com

Na výrobu sladkého dýňového pyré se nejlépe hodí dýně máslová, neboli muškátová, protože je nejjemnější. Pokud ji ale nemáte, můžete úplně stejně dobře zpracovat i dýni Hokaido. Na slanou variantu použijte právě Hokaido dýni.

máslová dýně
Máslová dýně má nejvíc dužiny a na pyré se tak báječně hodí

Dýňové pyré na sladko

Dýni ostrým nožem rozřízněte napůl a vydlabejte z ní semínka. Semínka nemusíte vyhazovat, jsou dobrá jako zdravé zobání k televizi. Když máte dýni zbavenou všech semínek překrájejte ji, i se slupkou, na menší kousky či měsíčky. Ty dejte na plech vyložený pečícím papírem a posypejte je skořicí a několika lžičkami cukru, nejlépe hnědého. Pečte v troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Do změknutí. Po vychladnutí sloupněte slupku a dýni rozmixujte na kaši.

výroba dýňového pyré
Máslová dýně připravená na pečení

Takto připravené sladké dýňové pyré můžete použít například na klasický podzimní dýňový koláč nebo na domácí dýňové sušenky.

Dýňové pyré na slano

Pokud chcete dýňové pyré použít na vaření na slano, jako přílohu k masu nebo třeba na polévku, můžete jej připravit buď pečením v troubě nebo vařením ve vodě. Oboje je stejně dobré, jen u varianty vaření musíte následně nechat vykapat přebytečnou vodu, ale to se ještě dozvíte podrobněji. Teď k samotné přípravě.

dýně, podzim, dýňová polévka, vaření, domácí.recept
Dýňová polévka nesmí na podzim chybět. Zahřeje nás na těle i na duši

Pokud chcete péct dýni v troubě, tak slupku neloupejte. Překrojte dýni napůl ostrým nožem, vydlabejte semínka a obě poloviny dýně dejte rozkrojenou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máte dýni větší, můžete ji rozkrájet na čtvrtiny. Pečte v troubě na 180 stupňů do měkka, asi 30-40 minut. Nechejte vychladnout a poté vydlabejte změklou dužinu. Rozmixujte a máte hotovo.

dýně, podzim burger, vegetariánský, bezmasý, domácí
Výborné domácí dýňové burgery, ve kterých nebudete vůbec postrádat maso!

Pokud jste se rozhodli pro variantu vaření dýně ve vodě, musíte ji zbavit slupky. Překrojte dýni napůl, vydlabejte semínka a rozkrájejte na menší kousky ať se vám lépe loupe. Pak ostrým nožíkem okrájejte slupku a nakrájejte dýní na kostky. Ty pak zalijte vodou a vařte do změknutí. Podle potřeby vodu buďto dolévejte nebo naopak po uvaření ji zceďte. Dýni rozmixujte na kaši a pokud je moc vodnatá, nechejte ji přes jemný cedník okapat v míse.

Takto připravené pyré z dýně můžete skladovat v lednici maximálně 3 dny nebo ho zamrazit v mrazničce maximálně 3 měsíce.

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.