Dýňová polévka
Dýňová polévka nesmí na podzim na stole chybětFoto: Monika

V dnešní době, kdy se náš domov stal mimo jiné také kanceláří, školou a každodenní vývařovnou pro hladové strávníky, hledáme takové recepty, které jsou hlavně rychlé a zároveň také dobré. A dýňová polévka je v tomto jednička.

Na tuto dýňovou polévku budete potřebovat:

1 menší nebo půlku větší dýně hokaido
máslo
1 cibuli
stroužek česneku
sůl
pepř
bobkový list
nové koření
kari nebo vegetu, kdo má rád
pár lžic smetany nebo mléka

Postup je velice jednoduchý:

1. Na trošce másla si orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Až zesklovatí přidejte bobkový list a nové koření, nechte chviličku prohřát a dejte na kostky nakrájenou oloupanou dýni.

2. Lehce orestujte a zalijte vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Osolte, lehce opepřete a kdo má rád může přidat špetku kari koření nebo vegety a drcený česnek. Vařte dokud dýně nezměkne.

3. Až je dýně měkká vylovte bobkový list a nové koření a polévku ručním mixérem rozmixujte dohladka. Na závěr vaření přilijte do polévky trošku mléka nebo smetany na zjemnění chuti.

zapečené palačinky
Upečte si na oběd výborné slané palačinky plněné mletým masem!

Hustota polévky záleží na množství dýně, kterou použijete. Pokud by se vám polévka zdála hustá, můžete ji zředit podle sebe, tak jak to máte rádi vy. Pokud by byla polévka po rozmixování naopak příliš řídká, můžete ji zahustit jíškou z másla a mouky.

Hotovou polévku můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky, nebo jen bylinkami. Do polévky se také hodí klasické polévkové kapaní či drobení.

Dobrou chuť!

Sabina

Velmi ráda se o sebe starám, ráda hezky vypadám, a proto mám v redakci My všechny na starosti rubriku o Zdraví a kráse a Stylu všeobecně. Taky občas něco uvařím a když můj kulinářský výtvor projde nesmlouvavým redakčním hodnocením, představím vám ho v Receptech :-)