potraviny, jídlo, lednice, uchovávání, zdraví
Správné skladování potravin zabrání zbytečnému plýtvání jídlemFoto: Freepik, freepik.com

Neplýtvejte jídlem

Vidíte to při každém nákupu. Potraviny jsou stále dražší a dražší. Je proto opravdu velká škoda, když se nespotřebují nebo zkazí a jen tak se vyhodí. Možná, že když vyhazujete prošlý jogurt, nebo plesnivou zeleninu lednice, tak vám to ani nepřijde nijak hrozné, vždyť co to je, jeden jogurt nebo jedna okurka. Ale!

Věděli jste například, že třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí? To je neuvěřitelně veliké množství a každý z nás by se měl zamyslet sám nad sebou, zda k tomu taky nepřispívá.

rady, kuchyň, domácnost, babské rady
Co věděly už naše babičky? 10 prověřených rad do kuchyně

Pokud se i vám občas stane, že se vám doma nějaké jídlo zkazí a musíte ho vyhodit, možná je na čase podívat se na to, zda jej doma správně skladujete. Některé potraviny totiž vyžadují jiné skladování než druhé.

Jak tedy uspořádat lednici ?

Potraviny v lednici by měli být uspořádané podle toho, jakou teplotu snesou, protože vespodu lednice je větší chlad než na horních poličkách. Dále by všechno mělo být uspořádané prakticky. Dbejte na data spotřeby. Vepředu má být to, co se má spotřebovat nejdříve. Pak se vám nestane, že najdete někde v zadním rohu prošlý jogurt.

1.Začneme od spodních boxů

Naspodu lednice se soustředí veškerá vlhkost a proto je dobré sem dávat potraviny, které jsou náchylné k vysušování. Do spodních boxů tedy patří zelenina a ovoce. Jakoukoliv zeleninu nebo ovoce před uložením do lednice nemyjte, rychleji by se kazila. Mytí si nechejte až před konzumací nebo zpracováním.

2.Místo s nejnižší teplotou

Nad zeleninovými boxy se nachází místo s nejnižší teplotou v lednici. Patří sem čerstvé maso, ryby a drůbež. Veškeré maso uchovávejte v uzavřených obalech či dózách, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin.

domácnost, domov, prádlo, praní, homemade, prací gel, domácí výroba
Chcete prát levně a přírodně? Pak neváhejte a vyrobte si domácí gel na praní!

3.Prostřední police

Na prostřední poličku v lednici patří veškerá uvařená a nedojezená jídla. Ty skladujte v uzavřených dózách, hrnce zabírají zbytečně místo. Dále sem patří potraviny podléhající rychlé spotřebě, tedy salámy, sýry, zákusky, dorty. Všechny tyto dobroty skladujte odděleně.

4.Horní police

Úplně nahoru do lednice patří jogurty a mléčné výrobky.

5.Dvířka lednice

Do dvířek lednice patří čerstvá nebo otevřená trvanlivá mléka, džusy a šťávy a to úplně dolů. Nad nimi jsou poličky určené pro různé dresinky, omáčky a dochucovadla, případně otevřené kečupy a hořčice, sádlo a máslo. Úplně nahoře ve dveřích lednice je místo pro vejce.

Jaké potraviny do lednice patří a jaké ne se dočtete na další stránce

« PŘEDCHOZÍ

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.