4 základní pravidla správného mražení
- V první řadě si musíme říct, že je maximálně důležité, abychom mrazili pouze potraviny, které jsou opravdu čerstvé. Jde přece o to, udržet je v čerstvém stavu co nejdéle. Pokud zmrazíme cokoliv starého, rozmrazíme to opět jako staré a nebude to k ničemu.
- Jídlo, které se chystáte dát do mrazničky, musí mít maximálně pokojovou teplotu, to znamená, že uvařené hotové jídlo, které chcete dát zamrazit, musíte nejprve zchladit.
- Vždy bychom měli mrazit tak velké porce, jaké pak po rozmrazení spotřebujeme. Je tedy dobré si veškeré mražení jídla dopředu promyslet a potraviny si nachystat do jednotlivých balíčků.
- Každý balíček, který dáváte do mrazničky si označte datem nákupu a nezapomeňte připsat, co v balíčku je. Pak se vám nestane, že nebudete vědět, jaké maso jste vlastně vytáhli a coz něj budete vařit. Věřte mi, že popsání balíčků hodně pomáhá.
Na samotné mražení musíme potraviny nachystat
Čerstvou zeleninu mrazíme nakrájenou na menší nebo malé kousky, podle toho jak ji potom budeme používat. Pečlivě ji uzavřete do mikroténového sáčku a vymačkejte přebytečný vzduch. Vzduch musíte ze sáčků dostat proto, aby se jídlo mrazem nespálilo nebo nevysychalo.
Tip- přebytečný vzduch můžete ze sáčku vysát brčkem a sáček pak rychle uzavřít.
Zeleninu můžete také předem blanšírovat, tedy spařit 1-2 minuty ve vroucí vodě. Schlazenou ji potom můžete zmrazit, buď v sáčcích nebo v dobře uzavíratelných krabičkách. Takto zpracovaná zelenina si udrží více vitamínů a živin než zelenina, kterou zmrazíte čerstvou.
Ovoce můžete mrazit celé, to zejména ty menší druhy, nebo nakrájené. Můžete je mrazit v sáčcích dohromady s vymačkaným vzduchem nebo je nejprve zmrazíte každé zvlášť na tácku a teprve potom je sesypete dohromady do sáčku nebo uzavíratelné dózy.
Maso před vložením do mrazničky vybalte z původního obalu a zabalte ho nejlépe do smršťovací folie tak, aby v něm nezůstal vzduch. Balíček masa poté ještě uzavřete do mikroténového sáčku.
Co všechno můžete bez obav mrazit a co raději ne? To se dozvíte na další stránce …