oslava, tradice, svátek, Den díkuvzdání
Na Den díkuvzdání se u bohatě prostřeného stolu schází celá rodinaFoto: Pixabay, pixabay.com

Den díkuvzdání se v Americe slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu a v Kanadě již každé druhé pondělí v říjnu. Jde o svátek, který všichni milují. Schází se celá rodina, i když to znamená jet třeba přes tři státy a trávit hodiny v kolonách na silnicích. Koloritem toho svátku jsou kromě dopravních kolapsů také hory jídla a pravidelné sledování televizního vysílání amerického fotbalu.

dýně, podzim, dýňová polévka, vaření, domácí.recept
Dýňová polévka nesmí na podzim chybět. Zahřeje nás na těle i na duši

Historická fakta

Oslavy Dne díkuvzdání mají svůj původ v 17. století, kdy se v Plymouthu uskutečnila ta úplně první oslava na počest první bohaté podzimní úrody, kterou zde vypěstovali a sklidili první evropští přistěhovalci s pomocí místních indiánů. Původní význam tohoto svátku, tedy vyjádření díků za všechno dobré, co život přinesl, se dochovalo až do dnešní doby a nedílnou součástí slavnostní večeře v tento sváteční den, bývá společná modlitba a vyjádření díků každého člena rodiny.

c
Víte jak správně udělat dýňové pyré na ty nejlepší domácí koláče či sušenky?

Tradice jídla

O Dni díkuvzdání nesmí na bohatě prostřeném stole chybět pečený krocan s nádivkou, brusinková omáčka, bramborová kaše, batáty, vařená kukuřice, spousta ovoce zeleniny a jako sladký zákusek nakonec dýňový koláč. Toto slavnostní menu se v drobných obdobách dodržuje už po staletí a je poctou původnímu významu tohoto svátku, tedy vzdát dík za hojnost podzimní úrody. Na Den díkuvzdání se také tradičně pořádají charitativní akce pro chudé lidi bez domova, kterým se na ulicích rozdá bezpočet porcí jídla.

porcování krocana
Porcování hlavního chodu je velká čest

Novodobé pojetí

I přesto, že hlavní význam Dne díkuvzdání zůstává stejný a lidé si díky němu uvědomují, že jsou vděční za to, co všechno mají, jeho původní náboženský podtext se vytrácí a Den díkuvzdání v dnešní době slaví všichni, včetně lidí bez náboženského vyznání.

podzim, dýně, koláč, pečení, domácí, homemade
Víte co je pravá podzimní klasika? Vynikající zlatý dýňový koláč!

Den díkuvzdání je v celé Severní Americe státním svátkem a lidé tak mají volno z práce, a to obvykle již den před, tedy ve středu a pak také v pátek, kdy začíná tzv. „Black Friday“, tedy černý pátek. Je to den, kdy oficiálně začíná vánoční nákupní horečka a obchody nabízejí obří slevy Většina z nich otevírá již v brzkých ranních hodinách a fronty nákupu chtivých lidí na sebe nenechají dlouho čekat. Slevy se obvykle pohybují v řádu desítek procent a nejsou výjimkou ani 80% slevy. Na tuto páteční nákupní horečku navazuje celý víkend a také „Cyber Monday“, tedy kyber pondělí, kdy v obchodech najdete obří slevy na techniku.

Líbí nebo nelíbí?

Nám osobně se tento svátek velice zamlouvá a přesto, že nemáme se severoamerickými přistěhovalci společnou historii, ve svém vlastním pojetí jej už několikátý rok slavíme také. Nedodržujeme sice striktně všechny tradiční pokrmy, ale dýňový koláč a vyjádření díků za to, co máme a jak se máme v životě dobře, to si v tento den nenecháme ujít. Když se nad tím zamyslíte, je tento svátek velice sympatický a může ho vlastně slavit každý, napříč generacemi, náboženstvími i kontinenty.

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.