podzim, dýně, koláč, pečení, domácí, homemade
Zlatý dýňový koláč patří k podzimní klasiceFoto: Monika

Halloweenský Pumpkin Pie

Pokud si chcete pochutnat na té největší dýňové klasice, zkuste náš recept. Uvidíte, že vám bude chutnat a že vám rozzáří i pochmurné podzimní dny.

Náš recept vychází z klasického amerického dýňového koláče a je opravdu velice jednoduchý. Zvládne ho úplně každý.

dýně, podzim, sušenky, pečení, domácí
Buďte doma za hvězdu a překvapte rodinu úžasnými sušenkami z dýně!

Na „Pumpkin pie“ budete potřebovat:

Na těsto:
250g hladké mouky (kdo chce, může použít i špaldovou)
špetku soli
1 lžičku citronové kůry
125g másla
1 vejce
3 lžíce cukru (můžete použít krystalový nebo třtinový, záleží na vás)

Na dýňovou náplň:
1 hrnek sladkého dýňového pyré
2 vejce
3 lžíce medu
2 lžíce kysané smetany
citronovou šťávu

dýňový koláč
Zlatý dýňový koláč patří k podzimní klasice

Postup je velice jednoduchý:

Nejprve si uděláme těsto, protože to musí chvíli tuhnout v chladu.

Těsto připravíme tak, že do odvážené mouky dáme špetku soli, citronovou kůru, cukr a rozklepneme vejce. Přidáme kousky změklého másla a rukama vypracujeme těsto. Můžeme rovnou v míse nebo na vále, jak to komu vyhovuje. Bude vám to připomínat blížící se vánoční pečení, protože se vlastně jedná o těsto na linecké cukroví.

Když máme těsto hotové, zabalíme ho do folie a dáme alespoň na půl hodinky odpočinout do lednice.

Na dýňovou náplň si smícháme sladké dýňové pyré s medem, kysanou smetanou a citronovou šťávou. Pak přidáme dvě celé vejce a ručním mixérem vše vymícháme v hladký krém.

dýně, podzim burger, vegetariánský, bezmasý, domácí
Výborné domácí dýňové burgery, ve kterých nebudete vůbec postrádat maso!

Jakmile máme těsto odpočinuté, vytáhneme jej z lednice a hned vyválíme placku, kterou přeneseme na kulatou formu, lehce vymazanou tukem. Těsto přenášejte pomocí válečku, ať se vám zbytečně nepotrhá a nepřiděláváte si práci navíc. Nevadí když se nám nepodaří placka, která pokryje celou formu. Přebytečné těsto, které máme přes kraje odřežeme a vmáčkneme na místa kde se ho nedostává. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.

Dýňový krém nalijeme na těsto, uhladíme a dáme péct. Pečeme na 175 stupňů asi 35-40 minut. Záleží na vaší troubě. Zkrátka do doby až začnou kraje těsta zlátnout.

V tomto našem originálním receptu je dýňová náplň slazena pouze přírodně a to medem. Je to proto, aby vynikla chuť dýně. Pokud máte raději sladší chutě, nebojte se přidat ještě 1-2 lžíce cukru.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.