Foto: Monika

Náš recept na máslové sušenky počítá se základním máslovým těstem. Do něj si můžete podle své chuti přidat buď vanilku, citronovou nebo pomerančovou kůru, oříšky, kakao nebo třeba potravinářskou barvu a vytvořit sušenky barevné. Každý tak jak to má nejradši.

láska, svátek zamilovaných, valentýn, svátek, oslava
Blíží se 14. únor, sv. Valentýn, svátek všech zamilovaných. Víte, odkud se vzal a proč si ho neodpírat?

Sušenky můžete také po upečení zdobit čokoládou, slepit marmeládou nebo je rovnou ozdobit před pečením. Tento recept je vhodný právě na zdobení embosovaným válečkem. Vzor zůstane krásně vidět i po upečení. Pokud nemáte embosovaný váleček ani žádný silikonový návlek na váleček, můžete použít na vyražení vzorů do těsta prakticky cokoliv, co doma najdete. Od razítek na plastelínu až třeba po krajkovou dečku po babičce 🙂

Na máslové sušenky budete potřebovat:

400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g změklého másla
1 vejce
špetku soli

Postup výroby:

  • Prosejte si do mísy odváženou mouku a cukr.
  • Přidejte špetku soli, vejce a na kousíčky rozdrolené změklé máslo.
  • Vše dohromady propracujte v těsto, zabalte jej do folie a dejte aspoň na hodinku odpočinout do lednice.
  • Z těsta vyválejte za pomocí folie či mikroténových sáčků (aby se nelepilo na váleček) placku. Přejeďte ji válečkem s vyraženým vzorem a vykrajujte tvary.
  • Sušenky pečte na 180°C dokud nebudou okraje lehce chytat barvičku. Nechte sušenky schládnout a můžete si pochutnávat.

Sušenky jsou moc dobré a není problém je sníst na posezení, ale pokud byste je přece jen chtěli uchovat na později, tak v uzavřené dóze vám bez problémů pár dní vydrží.

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.