Jak správně zmrazit jídlo
Foto: Freepik, freepik.com

Co všechno tedy můžeme bez obav mrazit a co raději ne?

Neměli bychom mrazit potraviny, které obsahují velké množství vody. Po rozmrazení budou měkké a kašovité. Z ovoce se tak nedají mrazit například rajčata, okurky, či meloun.

Také bychom neměli mrazit přílohy jako těstoviny, brambory či rýži. Nejsou po rozmrazení příliš dobré a navíc jejich příprava netrvá tak dlouho, abychom si nemohli uvařit vždy čerstvé.

Chleba se na mražení příliš nehodí, naopak rohlíky, housky a podobné pečivo si zmrazit klidně můžete. Po rozmrazení jsou jako čerstvé.

rajčata, slaný koláč,
Upečte si dnes k večeři slaný rajčatový koláč. Je to rychlovka, která bude chutnat úplně všem!

Čerstvé bylinky můžete mrazit také. Pečlivě otrhejte lístky a uložte je do dobře uzavíratelné nádoby. Vydrží vám takto až tři měsíce a kdykoliv je budete potřebovat, můžete si potřebné množství odebrat. Pak můžete použít buď lístky celé nebo je ještě zmrzlé rozdrtit v dlaních. Tato metoda je výborná například na bylinky do polévky, jako jsou například libeček, petrželka nebo celerová nať.

Další možnost jak mrazit bylinky je nasekat je nadrobno a zmrazit je společně s vodou ve tvořítku na led. Pak si jednoduše vezmete tolik kostek, kolik potřebujete a přidáte je do vařeného jídla.

Ve tvořítku na led můžete stejně tak dobře jako bylinky zmrazit zbytek nedopitého vína. Pak si jen vezmete potřebné kostičky a použijete je k vaření.

Mini porce ve formičkách na led

Máslo můžete mrazit také. Pokud si nakoupíte v akci více másla, než spotřebujete, můžete ho zamrazit až na 3 měsíce. Po rozmrazení ho však už musíte spotřebovat celé.

Stejně tak můžete zamrazit zbytek máslového krému, který vám od pečení zbyl, nebo cukroví, které už po vánocích nikdo nechce. Na jaře vám přijde k chuti.

Když jsme u toho pečení, můžete si zamrazit také celé ořechy a sušené či kandované ovoce.

Můžete také zmrazit, a to v dobře uzavíratelných nádobkách, zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Určitě ale nemrazte vejce celá i se skořápkou, ta by totiž působením mrazu a zvětšením objemu uvnitř vejce praskla. Také nemrazte již uvařená vejce, budou pak gumová.

Na pozdější dobu si můžete také zmrazit houby. Stačí je nakrájet na plátky a zmrazit v mikroténovém sáčku s vysátým vzduchem.

Pokud máte na zahradě přebytky cukety a už nevíte co s ní, můžete si ji zmrazit na zimu. Musíte ji oloupat překrájet na menší kusy a vydlabat jadýrka. Pak ji zmrazte v sáčku bez vzduchu.

Určitě nikdy nemrazte kávu, ztratila by veškerou chuť.

zdraví, krása, chia semínka, šalvěj hispánská, chia pudink
Potřebujete v tomto nevlídném počasí trochu povzbudit? Zkuste Šalvěj Hispánskou!

Zato ale můžete mrazit veškeré čerstvé ovocné šťávy. Úplně nejlépe ve formičkách na led a pak si namícháte takový ovocný nápoj, na jaký budete mít chuť.

Můžete dokonce zmrazit i mateřské mléko, a to v dobře uzavíratelných speciálních nádobkách k tomu určených nebo v dobře vysterilizovaných uzavíratelných skleničkách. Pozor ale na to, že skleničky nesmíte naplnit úplně celé, aby nepraskly. Takto zmražené mateřské mléko můžete mít v mrazáku až 3 měsíce.

Jakékoliv hotové, uvařené jídlo mrazte ještě před zahuštěním moukou. Působením mrazu se totiž mouka oddělí od vody a takové jídlo po rozmrazení není dobré.

Jak dlouho vydrží zmražené potraviny čerstvé?

Potraviny sice mrazíme proto, abychom je uchovali na pozdější dobu, nemůžou však být v mrazáku věčnost.

Vařená, hotová jídla můžete v mrazničce skladovat až 3 měsíce, pečivo maximálně měsíc.

Zato ovoce a zelenina zvládne až 12 měsíců. Maso můžete mrazit maximálně 6 měsíců.

Jak správně rozmrazovat?

I rozmrazování má jistá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Pamatujte na to, že musíte jídlo z mrazničky vytáhnout s dostatečným předstihem, než jej budete zpracovávat dále.

potraviny, jídlo, lednice, uchovávání, zdraví
Patří cibule do lednice? Pokud ji tam dáváte, je to špatně!

Například u masa je důležité, nechat ho rozmrazit pěkně pozvolna v lednici, při teplotě maximálně do 4°C. Rozhodně se nedoporučuje maso nechat při pokojové teplotě a už vůbec ne rozmrazovat ho v horké vodě. Urychlili byste množení nežádoucích bakterií, které by vám mohly způsobit zdravotní potíže.

Jiné potraviny můžete rozmrazit při pokojové teplotě a hotová zmražená jídla můžete rovnou rozmrazit ohříváním v hrnci.

Pamatujte si ale, že cokoliv jednou rozmrazíte, musíte ihned spotřebovat. V žádném případě potraviny ani hotová jídla nezmrazujte znovu.

DALŠÍ »

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.