Foto: Pixabay, pixabay.com

Proč jsou kopřivy zdravé

Kopřiva obsahuje mnoho užitečných látek, které prospívají našemu zdraví. Je plná vitamínů A, B i C a také vitamínu K. Obsahuje lecitin a spoustu minerálních látek jako je třeba selen, zinek, železo, vápník a hořčík. Kopřiva dodá vašemu tělu beta-karoten, proteiny, sacharidy a třísloviny.

Co kopřiva umí

Kopřiva pomáhá se snížením hladiny cukru v krvi, pomáhá při vysokém krevním tlaku a dokáže čistit krev. Je tedy víc než vhodná pro jarní detoxikaci organismu.

Kopřiva podporuje odvodňování těla, zmírňuje trávící obtíže a pomůže vám tak s hubnutím.

Kopřiva dokáže také podpořit vaši imunitu a pomáhá s projevy alergie, senné rýmy a při boji s viry nebo bakteriemi. Pomáhá proti celkovému zahlenění.

Aloe vera, zdraví, krása, péče, vitamíny
Tuto rostlinu doma musíte mít! Zázrak jménem Aloe vera

Kopřivový čaj vás nabudí víc než kofeinové nápoje. Kopřiva odbourává únavu a ospalost. Pomáhá také při menstruačních bolestech a křečích, uvolňuje svalstvo.

Kopřiva pomáhá při onemocnění jater, slinivky nebo žlučníku. Pomůže při bolestech žaludku a při onemocnění močového ústrojí a ledvin.

Kopřivový čaj si mohou dopřát i kojící ženy, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.

Působí proti bolestem hlavy, zlepšuje stav kůže i vlasů.

Co z kopřivy vyrobit

Asi nejvíc si kopřiv užijí vaše vlasy. Můžete jim dopřát kopřivové oplachy, vyrobit si kopřivový šampon nebo si aplikovat kopřivovou masku na vlasy.

Sílu kopřiv můžete využít i pro vnější i vnitřní užití. Takový celkový detox organismu vaše tělo po dlouhé zimě jenom ocení. Z kopřiv si také můžete udělat výluh k popíjení, uvařit výborný čaj a taky je můžete použít do různých jídel, stejně jako používáte bylinky. A co teprve takový kopřivový špenát, polévka nebo pomazánka, to je vitamínová bomba pro celou rodinu.

Kopřiva dvoudomá, foto: Pixabay

Kdy, jak a kde sbírat

Právě teď na jaře začínají kopřivy růst a tyto čerstvé mladé rostlinky jsou na sběr nejvhodnější. Kopřiva se sbírá do konce května a potom zase až na podzim, když znovu rostou mladé kopřivy. Starší rostlinky kopřiv už není vhodné sbírat, protože obsahují hodně dusíku.

Kopřivy tedy sbíráme vždy na jaře a na podzim, když raší mladé a čerstvé rostlinky ještě bez květů. Sbíráme je vždy tam, kde je největší šance, že nejsou příliš znečištěné. Tedy rozhodně ne u cest a polí, kde jsou plné zplodin z aut a nejrůznějších postřiků. Úplně nejlepší je vyrazit na kopřivy někam k lesu, do přírody.

nachlazení, rýma, kašel, medicína, homemade, domácí výroba, citron, med, zázvor
Jak posílit svoji imunitu proti nejrůznějším bacilům a virům? Kupte si zázvor!

Na jejich sběr se vybavte nůžkami a rukavicemi, protože být popálení určitě nechcete a sbírejte je do košíku nebo do plátěného pytlíku. V igelitovém by se rychle kopřiva zapařila a to nemá ráda. Kopřiva se dá využít úplně celá, tedy celá zelená část nad zemí i kořen pod zemí. Pokud však chcete, aby vám na tom vašem „sběrném“ místě kopřivy rostly pořád, nesmíte vytrhat všechny kořínky, to dá rozum.

Kopřiva je výborná čerstvá i sušená

Nejlépe je využívat kopřivu čerstvou, právě utrženou. Pokud ale máte možnost a prostor, není na škodu si udělat zásoby i na zimu a kopřivy si nasušit. K sušení je potřeba stinné a dobře větrané místo. Kopřivy můžete sušit na rovné ploše na savém či pečícím papíru nebo zavěšené ve svazečcích. Tak si ušetříte práci s otáčením. Svazky bylinek visících na půdě nebo po střechami domů jste jistě viděli v nejednom starém filmu či pohádce.

Pokud ovšem nemáte k dispozici takové kouzelné místečko jako je chaloupka a tam spousta možností a místa na sušení, nevěště hlavu. I doma v troubě v paneláku si kopřivy nasušíte ke své spokojenosti. Já je suším tak, že otrhané listy poskládám na plechy na pečící papír a dám do trouby vyhřáté na méně než 50 °C a suším je. Dokonale usušené je pak rozdrtím a skladuju v látkovém pytlíku. Kopřivový čaj nebo kůru na vlasy tak mám k dispozici i v zimě.

Tak tedy vzhůru na kopřivy!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.