Proč jsou kopřivy zdravé
Kopřiva obsahuje mnoho užitečných látek, které prospívají našemu zdraví. Je plná vitamínů A, B i C a také vitamínu K. Obsahuje lecitin a spoustu minerálních látek jako je třeba selen, zinek, železo, vápník a hořčík. Kopřiva dodá vašemu tělu beta-karoten, proteiny, sacharidy a třísloviny.
Co kopřiva umí
Kopřiva pomáhá se snížením hladiny cukru v krvi, pomáhá při vysokém krevním tlaku a dokáže čistit krev. Je tedy víc než vhodná pro jarní detoxikaci organismu.
Kopřiva podporuje odvodňování těla, zmírňuje trávící obtíže a pomůže vám tak s hubnutím.
Kopřiva dokáže také podpořit vaši imunitu a pomáhá s projevy alergie, senné rýmy a při boji s viry nebo bakteriemi. Pomáhá proti celkovému zahlenění.
Kopřivový čaj vás nabudí víc než kofeinové nápoje. Kopřiva odbourává únavu a ospalost. Pomáhá také při menstruačních bolestech a křečích, uvolňuje svalstvo.
Kopřiva pomáhá při onemocnění jater, slinivky nebo žlučníku. Pomůže při bolestech žaludku a při onemocnění močového ústrojí a ledvin.
Kopřivový čaj si mohou dopřát i kojící ženy, protože podporuje tvorbu mateřského mléka.
Působí proti bolestem hlavy, zlepšuje stav kůže i vlasů.
Co z kopřivy vyrobit
Asi nejvíc si kopřiv užijí vaše vlasy. Můžete jim dopřát kopřivové oplachy, vyrobit si kopřivový šampon nebo si aplikovat kopřivovou masku na vlasy.
Sílu kopřiv můžete využít i pro vnější i vnitřní užití. Takový celkový detox organismu vaše tělo po dlouhé zimě jenom ocení. Z kopřiv si také můžete udělat výluh k popíjení, uvařit výborný čaj a taky je můžete použít do různých jídel, stejně jako používáte bylinky. A co teprve takový kopřivový špenát, polévka nebo pomazánka, to je vitamínová bomba pro celou rodinu.
Kdy, jak a kde sbírat
Právě teď na jaře začínají kopřivy růst a tyto čerstvé mladé rostlinky jsou na sběr nejvhodnější. Kopřiva se sbírá do konce května a potom zase až na podzim, když znovu rostou mladé kopřivy. Starší rostlinky kopřiv už není vhodné sbírat, protože obsahují hodně dusíku.
Kopřivy tedy sbíráme vždy na jaře a na podzim, když raší mladé a čerstvé rostlinky ještě bez květů. Sbíráme je vždy tam, kde je největší šance, že nejsou příliš znečištěné. Tedy rozhodně ne u cest a polí, kde jsou plné zplodin z aut a nejrůznějších postřiků. Úplně nejlepší je vyrazit na kopřivy někam k lesu, do přírody.
Na jejich sběr se vybavte nůžkami a rukavicemi, protože být popálení určitě nechcete a sbírejte je do košíku nebo do plátěného pytlíku. V igelitovém by se rychle kopřiva zapařila a to nemá ráda. Kopřiva se dá využít úplně celá, tedy celá zelená část nad zemí i kořen pod zemí. Pokud však chcete, aby vám na tom vašem „sběrném“ místě kopřivy rostly pořád, nesmíte vytrhat všechny kořínky, to dá rozum.
Kopřiva je výborná čerstvá i sušená
Nejlépe je využívat kopřivu čerstvou, právě utrženou. Pokud ale máte možnost a prostor, není na škodu si udělat zásoby i na zimu a kopřivy si nasušit. K sušení je potřeba stinné a dobře větrané místo. Kopřivy můžete sušit na rovné ploše na savém či pečícím papíru nebo zavěšené ve svazečcích. Tak si ušetříte práci s otáčením. Svazky bylinek visících na půdě nebo po střechami domů jste jistě viděli v nejednom starém filmu či pohádce.
Pokud ovšem nemáte k dispozici takové kouzelné místečko jako je chaloupka a tam spousta možností a místa na sušení, nevěště hlavu. I doma v troubě v paneláku si kopřivy nasušíte ke své spokojenosti. Já je suším tak, že otrhané listy poskládám na plechy na pečící papír a dám do trouby vyhřáté na méně než 50 °C a suším je. Dokonale usušené je pak rozdrtím a skladuju v látkovém pytlíku. Kopřivový čaj nebo kůru na vlasy tak mám k dispozici i v zimě.
Tak tedy vzhůru na kopřivy!