Na křehké těsto budete potřebovat:
350 gramů hladké mouky
2 vejce
225 gramů másla
80 gramů cukru krupice
Na jablečnou náplň budete potřebovat:
asi 1 – 1,5 kila jablek
100 gramů cukru krystal nebo krupice
šťávu z půlky citronu
skořici
marmeláda
mléko na potření

Postup:
– Nejprve si připravte těsto, protože se dává odležet do lednice.
– Povolené měkké máslo smíchejte s cukrem, přidejte obě vejce a mouku. Těsto můžete vypracovat rovnou rukama nebo ho dělat v robotu a ke konci jej zpracujte ručně.
– Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte odpočinout do lednice minimálně na půl hodiny.
– Na náplň si nachystejte jablka – oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
– Nakrájená jablka dejte do hrnce, podlijte asi čtvrt hrnkem vody a vymačkejte na ně šťávu z půlky citronu.
– Přidejte lžičku skořice a cukr.
– Jablkovou směs promíchejte, povařte asi 5 minutek. Dejte vychladnout.
– Z lednice si vyndejte těsto a rozdělte ho na dva díly – jeden větší na korpus a jeden menší na proužky na mřížku.
– Těsto na korpus vyválejte na placku o něco větší než je zapékací forma. Těsto se lehce lepí, takže ho při válení podsypávejte moukou. Vyválené těsto přeneste opatrně na formu.
– Těsto ve formě urovnejte i nahoru do krajů a přebytečné těsto kolem krajů odřízněte. Spodek těsta propíchejte na pár místech vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo.
– Na takto nachystaný korpus namažte vrstvu oblíbené marmelády a rozetřete připravenou jablečnou náplň.
– Z druhého dílu těsta vyválejte placku a vykrojte rádýlkem nebo nožem proužky a ty pokládejte jako mřížku na připravený koláč.
– Nachystaný koláč potřete mlékem (potírejte těsto, ne náplň).
– Pečte v troubě vyhřáté na cca 170°C dokud horní těsto nezezlátne.
Tento babiččin koláč můžete péct i s jinými náplněmi například tvarohovou, makovou, ořechovou, jakou máte rádi. Nezapomeňte mi napsat, jak vám koláč chutnal!
Těště se na další recepty a dobrou chuť!