Foto: Freepik, www.freepik.com


Jak poznáte, že žijete v toxickém partnerství?

  • Máte partnera, který vás často kritizuje a shazuje nebo uráží. Doma i před ostatními…
  • Máte partnera, který se často snaží ovládat vaše názory a rozhodnutí…
  • Máte partnera, který je sobecký, myslí jen na sebe a pro vás nemá pochopení…
  • Máte partnera, který má potřebu vyvolávat dramata a konflikty kvůli úplně všemu…

Pokud se vidíte v některé z těchto vět ( v tom nejhorším případě ve všech), žijete v toxickém vztahu. Co s tím?

Jako první je potřeba zmínit, že úplně nejlepší je se toxickým lidem velkým obloukem vyhýbat. Jenže jak to udělat, když se z partnera vyklubal takový morous až po letech a vy nemůžete nebo nechcete hned házet flintu do žita a rozvodové papíry na stůl?

1.Zůstaňte klidná a vyrovnaná

Nenechat se vytočit je základ. Toxický člověk často vyvolává hádky a dramata. Nejlépe kvůli úplně všemu. K udržení klidu pomáhá pomalé a hluboké dýchání, uvědomte si, že máte nad svými emocemi kontrolu. Pokud si v těchto vyhrocených situacích zachováte chladnou hlavu, je tady šance, že to partnera přestane bavit. Když nebude mít odezvu, nebude se hádat.

2.Nastavte si hranice

tip, vztah, láska, partnerství, dlouhodobý, šťastný
5+1 tip pro všechny, kdo chtějí mít s partnerem zdravý a šťastný dlouhodobý vztah

Nastavte si sama v sobě, co zvládnete a kdy už je toho příliš. Komunikujte s partnerem o tom, co se vám líbí a nelíbí a trvejte na svých nastavených hranicích. Nenechte se odradit negativní reakcí, protože je důležité, aby si váš partner vaše hranice uvědomoval. Klidně odmítněte konverzaci na téma, které vás emocionálně vyčerpává nebo zraňuje. Chráníte tím sama sebe.

3.Neberte si to osobně

Nepřebírejte partnerovo chování na sebe. Vy nemůžete za jeho nálady a nenálady. Pokud se objeví problém, snažte se ho řešit v klidu a nejlépe společně. Pokud to nejde, odložte jeho řešení na jindy. Ukažte, že je vám manipulativní a toxické chování nepříjemné a udržte si odstup.

4.Starejte se o své zdraví

štěstí, klid, harmonie, duše, žádný stres
Víte, že cesta ke štěstí je úplně jednoduchá? Zkuste těchto 5 kroků a budete v životě zaručeně mnohem šťastnější!

Duševní i fyzické zdraví je důležité a pravidelné přestávky od toxického člověka vám pomohou obnovit energii a vyrovnanost. Věnujte se dostatečně sobě, dělejte to, co vás baví a naplňuje, nejlépe každý den. Cvičte, běhejte, choďte na procházky, malujte, pleťte, vyšívejte, háčkujte, tvořte cokoliv. Myslete na sebe a pečujte o sebe. Zasloužíte si to.

5.Najděte si podporu

Žvot s toxickým člověkem může vést až k osamělosti. Je tedy velmi důležité najít si někoho, s kým můžete sdílet své starosti i radosti. Když to není partner doma, může to být kamarádka, širší rodina nebo terapeut. Nechte si pomoct. Vypovídat se je velice ozdravné a léčivé. Terapeut vám může pomoci porozumět vztahu a poradit, jak nejlépe se s toxickým vztahem můžete vypořádat.


Žít s toxickým člověkem je hodně těžké. Pokud je to možné, snažte se minimalizovat negativní dopady takového vztahu a chraňte své duševní zdraví. Mějte kontrolu nad svými reakcemi a nenechejte se vtáhnout do toxicity a negativismu.

Máte zkušenost s negativním a toxickým partnerem? Napište nám o tom!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.