Foto: Jan de Ven

Dnes tu mám pro vás recept na výborný koláček, jehož základem je křehké těsto a odlehčený tvarohový krém. Nahoru jsem dala právě jahody, ale můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi.

Na křehký jahodový koláč budete potřebovat:

Na těsto:
125 g změklého másla
250g hladké mouky
0,5 lžičky soli
3 lžíce cukru krupice
1 žloutek
3 lžíce studené vody

Na pudinkový krém:
2 ks vanilkového pudinku
500ml mléka
6 lžiček cukru
1 tvaroh ve vaničce

Na ozdobu:
Jahody nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

Křehký jahodový koláč, foto: Jan de Ven

Postup výroby:

– Do mísy si dáte prosátou mouku, prosátý cukr, sůl, žloutek a vodu. Přidáte kousky změklého másla a vše zpracujete v těsto. Bochánek těsta zabalte do folie a nechejte ho v lednici aspoň dvě hodiny odpočinout.

– Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte pudinkový krém. Ze dvou pudinků, cukru a půl litru mléka uvařte podle návodu na obalu velmi hustý pudink a nechte ho vychladnout. Až bude studený vmíchejte do něj tvaroh. Pokud se vám bude zdát krém málo sladký, přidejte prosátý moučkový cukr podle chuti.

– Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice, rozválejte ho na placku větší než průměr pečící formy. Těstem formu vyložte, udělejte vyšší okraje a dno propíchejte vidličkou. Takto nachystané těsto ve formě přikryjte celé včetně okrajů alobalem a na něj na dno těsta nasypte syrové fazole. Tohle se dělá proto, aby se dno korpusu při pečení nevyboulilo.

– Přikryté těsto pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 13 minut. Potom sundejte fazole i alobal a korpus dopečte ještě dalších 10-15 minut dozlatova.

– Korpus nechte vychladnout a poté jej naplňte tvarohovým krémem a ozdobte ovocem.

Koláč dejte odležet do lednice. Úplně nejlépe přes noc, pokud to vydržíte 🙂

Dobrou chuť!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.