Základem jsou palačinky
Základní recept na palačinky je velice jednoduchý a určitě ho všechny znáte. Ale protože opakování je matka moudrosti, tak tedy na palačinky budete potřebovat:
600 ml mléka
asi 300 g hladké mouky
3 vejce a špetku soli
Množství surovin si přizpůsobte podle počtu strávníků, lépe řečeno podle počtu palačinek, které chcete zapékat. Z toho množství jich vyjde asi 10.
Postup je tak jednoduchý, že jednodušší už ani být nemůže. Do mléka zamícháte sůl, vejce a nakonec mouku. Vymícháte hladké těstíčko a na rozpálené rovné pánvi smažíte palačinky dozlatova z obou stran. Na zapékání je lepší dělat palačinky trošku silnější, než jste běžně zvyklé, aby se po naplnění netrhaly.
Skvělá masová náplň
Na masovou náplň budete potřebovat:
1 větší cibule
3 mrkve
400 g mletého vepřového masa
sůl
pepř
grilovací koření
oregáno
provensálské koření
1 větší rajský protlak nebo 2 menší
1. Na pánvi si necháme zesklovatět cibulku, pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a mleté maso. Za stálého míchání maso opečeme, osolíme ho a přidáme koření.
2. Do tohoto základu přidáme rajský protlak a ještě chvíli směs mícháme, aby se zredukovala jeho kyselost.
3. Pak směs podlijeme trochou vody a dusíme dokud nejsou maso a mrkev měkké. Na závěr nechejte zredukovat vodu, aby byla smě dostatečně hustá a příliš nevytékala. Pokud je řídká, zasypejte ji troškou hladké mouky pro zahuštění.
4. Hotovou směs nechte alespoň lehce vychladnout a můžete jí plnit připravené palačinky. Ty naskládejte do zapékací mísy či na plech, pěkně vedle sebe, aby držely tvar.
5. Na zapékací směs si připravte mléko, rozmíchejte v něm připravená vejce a přidejte nastrouhané sýry dle chuti. Podle nás je nejlepší niva a neměla by chybět, ale zase víme, že ne každý ji má rád.
6. Touto směsí přelijte nachystané palačinky a zapečte v troubě rozpálené na 180-190°C po dobu asi 25-30 minut.
Ze zbytků z lednice vykouzlíte skvělé jídlo
Směs na plnění palačinek je velice variabilní a můžete do ní přidat prakticky jakoukoliv zeleninu, kterou máte doma. Takže pokud se vám doma v lednici bojí jedna poslední paprika či rajčata, nebojte se je přidat. To stejné platí třeba i o pórku či cuketě nebo kousku dýně. Papriku na proužky, pórek na kolečka, dýni a cuketu na kostičky. Rajčata samozřejmě oloupejte ať potom nemusíte vytahovat z jídla rajčatové slupky.
Přejeme Vám dobrou chuť