Jak vlastně jahody rostou?
Jahody nejsou vůbec náročné. Dají se pěstovat na zahrádce, na balkóně v truhlíku, a když máš šikovné ruce, tak i doma za oknem. Když květy opylí včelky, začne se tvořit to, co známe jako plod – i když pozor, jahoda není plod, ale zdužnatělé květní lůžko. Pravé plody jsou ty malá zrníčka na povrchu a jedna jahoda jich může mít klidně i 200.
Co všechno pro tebe udělají?
1.Jsou zdravější než citrony
Jahody v sobě mají spoustu vitamínu C, takže výborně podpoří zdraví a imunitu a taky rozjasní pleť. Už 100 gramů jahod pokryje denní potřebu vitamínu C.
2.Pomáhají trávení
Díky vysokému obsahu vlákniny jahody podpoří tvoje trávení a dají ti do pohody zažívání.
3.Antioxidační bomba
Jahody jsou skvělé antioxidanty, bojují proti stresu i proti vráskám.
4.Sladký dietní sen
Jahody jsou z 90% tvořeny z vody a mají tak minimum kalorií. Mají nízký glykemický index a jsou přirozeně sladké a chutné a tedy výborné při dietě.
Jahody jsou pravá vitamínová bomba
Sladké jahody v sobě obsahují spoustu vitamínů. Kromě již zmíněného Céčka obsahují například vitamín A a K, které jsou důležité pro zdravé oči, pokožku a také kosti a zdravou krev. Obsahují v sobě také vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, která je velmi důležitá zejména v těhotenství pro zdravý vývoj plodu.
V jahodách najdeš i spoustu minerálů potřebných pro zdraví. Železo pro podporu tvorby červených krvinek, vápník pro silné kosti a zuby nebo draslík pro správný krevní tlak a zdravé srdce. Jahody jsou díky obsahu hořčíku skvělé pro nervovou sosutavu, protože dokážou zmírnit stres a únavu. Přesně to je ten důvod, proč je ti po jahodách tak dobře.
Na co je potřeba dát pozor?
Někteří lidé mohou mít na jahody alergii, která se projevuje většinou nepříjemným svěděním a vyrážkou. Proto s jahodami opatrně zejména u malinkých dětí, které si na nové chutě teprve zvykají. Kromě alergie se může projevit také intolerance tedy nesnášnlivost jahod, která se projevuje především zažívacími potížemi.
Jahody patří do kuchyně i do koupelny
Kromě klasických bublanin a sladkých knedlíků jsou jahody skvělé také do nejrůznějších nepečených dezertů nebo pudinků, jogurtů a zmrzlin. Pokud si dělaš domácí granolu, zkus přidat jahody i do ní. Sušené jahody jí dodají perfektní chuť.
Jahody zrají v létě a k létu neodmyslitelně patří grilování. Taková pikantní jahodová salsa je skvělým doplňkem právě ke grilovanému masu nebo sýru. Stačí do rozmačkaných jahod přidat chilli papričku, limetku, koriandr nebo rozmarýn a pochoutka je na světě.
Červené jahody s drobnými semínky si přímo říkají o to, abys je vyzkoušela v tělovém peelingu. Smíchej rozmačkané jahody, třtinový cuk a kokosový olej a krásný voňavý peeling je na světě.
Když smícháš dvě rozmačkané jahůdky se lžičkou medu, máš zase perfektní přírodní masku na obličej. Zkus to!
Rozmačkané jahody také skvěle schladí sluncem rozpálenou kůži a uvařený výluh z jahod dokáže obarvit látku nebo oblečení na krásnou jemně růžovou barvu.
Jahody jsou zkrátka kouzelnice. Sladké, zdravé, krásné – a využiješ je na sto způsobů. Tak až na ně příště narazíš na trhu, vezmi si jich rovnou plný košík. Tvoje tělo i pleť ti poděkují. A tvoje chuťové buňky? Ty budou v sedmém nebi!
Měj se krásně a napiš nám, co z jahod děláš ty.