Semínka z dýně nevyhazujte
Dýňová semínka nejsou odpad, který nám při zpracování dýně vznikne. Naopak. Jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamín A, D a vitamín E, který je výborný proti celkovému stárnutí organismu. Mají v sobě fosfor, selen, vápník, mangan, železo a zinek, který je důležitý pro zdravé vlasy, nehty a kůži. Díky hořčíku pak pomáhají snižovat stres a působí proti depresivním stavům. Jsou také cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol a vysoký tlak. Obsahují vlákninu a působí tak blahodárně na naše trávení.
Dýňová semínka můžete jíst samotná nebo je přidat do jídla. Můžete si jimi posypat salát, přidat je to snídaňové kaše či do jogurtu. Výborná jsou také přidaná k masu při pečení nebo v různých masových směsích. Můžete je také zobat jen tak, jako zdravější variantu bramborových lupínků.
Připravte si z nich mlsání k televizi
Čerstvě vydlabaná dýňová semínka propláchněte ve vodě a zbavte zbytků dužiny. Potom je naložte na pár hodin do osolené vody, klidně přes noc do lednice. Zceďte je a vysušte ubrousky či papírovými utěrkami.
Takto připravená nasolená a suchá semínka smíchejte s olejem, nejlépe olivovým, ale postačí jakýkoliv, jaký máte doma k dispozici. Na hrneček semínek použijte jednu lžíci oleje. Semínka v oleji pořádně obalte, protože jinak na nich nebude držet koření, kterým je teď budete sypat.
Koření volte podle toho, co máte rádi a fantazii se meze nekladou. Můžete použít vegetu, grilovací koření, papriku, chilli, různé směsi na nakládaní masa, worčestr, ale také například sušený česnek.
Pokud chcete zobání raději sladké, třeba jako sypání na snídaňovou kaši či do jogurtu posypte semínka cukrem nebo skořicí.
Následná tepelná úprava semínek může být buď v mikrovlnné troubě, normální troubě, či jen tak na pánvičce.
(Já osobně dávám přednost klasickému upečení v troubě, protože mikrovlnnou troubu doma nevedeme a u pánvičky na sporáku se mi nechce stát a semínka míchat, ale uznávám, že je to rychlejší.)
1.Mikrovlnná trouba
Semínka dejte na talíři do mikrovlnky a ohřívejte dvě minuty. Pak je promíchejte a znovu ohřejte další dvě minuty a znovu promíchejte. Takto pořád pokračujte, dokud nebudou vypadat, tak si přejete.
2.Na pánvi
Pokud budete pražit semínka na pánvičce, mějte na paměti, že je musíte stále míchat, aby se vám nepřichytili (stát se to může opravdu velice rychle) a rovnoměrně se všechny opekly. Tento způsob je nejlepší, pokud pražíte menší množství semínek, třeba na sladko na snídani.
3.V klasické troubě
Pokud dáte přednost klasickému pečení v troubě, dejte semínka na plech pokrytý pečícím papírem a dejte je tam pouze v jedné vrstvě. Pečte je v troubě předehřáté na 180-200 stupňů asi tak 30 minut, podle toho, jak opečené je chcete mít. Pečte na klasický ohřev, ne horkovzduch. Každých 5-10 minut ale plech z trouby vytáhněte a semínka na plechu promíchejte, aby se opékala všechna rovnoměrně z obou stran. Dávejte pozor ať semínka nespálíte.
Dobrou chuť 🙂