Foto: Pixabay, www.pixabay.com

Co vlastně skořápka obsahuje?

Vaječná skořápka je především uhličitan vápenatý, tedy téměř čistý vápník – a to v přírodní, lehce vstřebatelné formě. Obsahuje také menší množství dalších minerálů, jako je hořčík, fosfor, zinek nebo železo. Není divu, že naše babičky měly pro skořápky celou řadu využití.

10 osvědčených způsobů, jak využít vaječné skořápky

1.Hnojivo pro rostliny

Nadrťte vaječné skořápky a zapracujte je do půdy – dodají vašim rostlinám vápník a minerály, které potřebují.

2.Ochrana před slimáky

Nasypte skořápky na záhony kolem rostlin. Jejich ostré okraje odradí slimáky i hlemýždě.

3.Výživa pro rajčata i papriky

Rajčata i papriky jsou rostliny, které milují vápník. Při jejich výsadbě jim dejte hrst rozdrcených skořápek přímo ke kořenům.

4.Čistič hrnců

Přidejte najemno nadrcené skořápky k jaru při mytí znečištěného hrnce – působí jako jemný abrazivní čistič.

rady, kuchyň, domácnost, babské rady
Co věděly už naše babičky? 10 prověřených rad do kuchyně

5.Dodají vám vápník

Vyvařené, vysušené a rozmixované skořápky si můžete přidávat do smoothies nebo jogurtu jako doplněk vápníku (1 čajová lžička denně max).

6.Na pleťovou masku

Skořápky rozemelte na jemný prášek a přidejte je do medu nebo bílého jogurtu – skvěle čistí a zpevňují pleť.

7.Hraní s dětmi

Obkreslujte různé tvary skořápek na papír a vybarvujte je. Nebo použijte skořápky na mozaikové tvoření s dětmi.

8.Odstraňovač usazenin

Vložte pár rozdrcených skořápek do konvice, přidejte vodu, nechte přejít varem a usazeniny se krásně uvolní.

9.Květináčky na sazenice

Rozpůlené skořápky poslouží jako mini květináčky pro sazenice. Když přijde čas přesadit je ven, zasadíte je rovnou se skořápkou.

10.Do DIY pracího prášku

Rozemleté skořápky pomáhají jako jemné abrazivo v ekologických prášcích na praní.

domácnost, krize, finance, šetření, praní, homemade, prací prášek
Vyrobte si doma vlastní prášek na praní! Skvěle vám prádlo vypere a ještě přitom ušetříte peníze!

Čerstvá nebo vařená? Která jsou lepší?

Skořápky z čerstvých vajec jsou nejčastěji používané pro konzumaci, hnojivo a DIY kosmetiku – jen je potřeba je nejprve důkladně omýt a převařit, aby se odstranily bakterie (např. salmonela).

Skořápky z vařených vajec jsou o něco čistší, ale méně praktické na konzumaci (jsou „vařené“) a hůř se drtí do prášku. Jsou ale výborné pro zahradu nebo dekorace.


4 důvody proč si skořápky zamilovat

Jsou zadarmo
Jsou přírodní a zero waste
Můžete je použít na 100 různých způsobů
Dávají smysl – pro tělo, zahradu i domov


Napište nám, jak se vám naše tipy na zpracování skořápek líbí!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.