Foto: Unsplash, www.unsplash.com

Co je to panická ataka?

Panická ataka je epizoda intenzivní úzkosti, která obvykle přichází naprosto bez varování a rychle dosahuje vrcholu. Ataka může trvat několik minut až hodinu, ale intenzita a náhlost může být natolik silná, že má člověk pocit, že se s ním děje něco skutečně vážného a naprosto ho to pohltí. Mnoho lidé, kteří ji zažijí, se cítí, jako by nad sebou ztratili kontrolu, měli infarkt, nebo se přiblížili smrti. I když panická ataka sama o sobě není život ohrožující, může mít významný vliv na kvalitu života, pokud není správně pochopena a léčena.

Jaké jsou příčiny panických atak?

Přesná příčina panických atak nemusí být vždy jednoznačná. Jako příčina ataky se většinou uvádí:

1.Stres

Dlouhodobý nebo akutní stres je ve většině případů jedním z hlavních spouštěčů. Náročné životní situace, například pracovní tlak, problémy ve vztazích, nebo finanční obtíže, mohou vést k panickým atakám.

2.Genetika

Dědičnost hraje roli i tady. Lidé s rodinnou anamnézou úzkostných poruch nebo panických atak mají větší pravděpodobnost, že je někdy zažijí.

štěstí, klid, harmonie, duše, žádný stres
Víte, že cesta ke štěstí je úplně jednoduchá? Zkuste těchto 5 kroků a budete v životě zaručeně mnohem šťastnější!

3.Chemické změny v mozku

Nadměrné užívání alkoholu, drog, kofeinu nebo stimulantů může vést k atakám. Nerovnováha neurotransmiterů, jako jsou serotonin nebo dopamin, která v mozku při užívaní těchto látek vzniká, může přispívat ke vzniku atak.

4.Fyzické zdraví

Některé zdravotní stavy, například problémy se štítnou žlázou, srdeční potíže nebo hormonální nerovnováha, mohou způsobit podobné příznaky jako panická ataka nebo stavy úzkosti snásobovat.

5.Trauma

Lidé, kteří zažili traumatické události, například ztrátu blízkého, nehodu nebo zneužívání, jsou náchylnější k panickým atakám.

A jaké jsou příznaky panické ataky?

Panická ataka se může projevit různými fyzickými i psychickými příznaky, které bývají velmi intenzivní. Jsou to:

  • zrychlený srdeční tep nebo nepravidelné bušení srdce
  • pocit dušnosti nebo potíže s dýcháním
  • závratě nebo pocit mdloby
  • pocení, třes nebo zimnice
  • bolest nebo tlak na hrudi, který může připomínat infarkt
  • pocit neskutečnost nebo odpojení od vlastního těla
  • mravenčení v prstech rukou nebo nohou
  • náhlý nával horka nebo chladu
  • strach ze smrti, ztráty kontroly nebo zešílení
lidé, společnost, úspěch, tajemství, štěstí, chtít víc
Chcete od života víc než máte teď? Odhalte s námi tajemství úspěšných lidí


Všechny tyto příznaky mohou být tak silné, že si lidé při panické atace myslí, že trpí závažným zdravotním problémem, což jen zvyšuje úzkost a zhoršuje příznaky. Náhlé bušení srdce považují za infarkt a nevědí, co mají dělat a pocit strachu a úzkosti se tím jen zvýší. Nebo se, při nedostatečném dechu, snaží dýchat ještě víc a zhluboka a tělo se tak překysličí kyslíkem a ataka je ještě horší. Je tedy důležité vědět, co při panice dělat a co ne.

Jak zvládnout panickou ataku?

1.Kontrolované dýchání

Kontrolované dýchání je jedním z nejlepších způsobů, jak zmírnit příznaky panické ataky. Když jste ve stresu, máte tendenci dýchat rychle a povrchově, což může vést k hyperventilaci a zhoršení příznaků.

Zkuste svůj dech kontrolovat a vědomně dýchejte zluboka – 4 vteřiny pomalý hluboký nádech nosem do břicha a plic – 2 vteřiny vydržet – a 4 vteřiny výdech pusou. Soustředěný dech vás zklidní.

prokrastinace, stres, odkládání, úkoly, začarovaný kruh, lenost, co s tím
Dobrý den, jmenuji se prokrastinace a budu u vás bydlet!

2.Uzemnění

Panická ataka často způsobuje pocit, že ztrácíte kontakt s realitou. Uzemňovací techniky vám mohou pomoci soustředit se na přítomný okamžik a obnovit pocit kontroly.

Zkuste pojmenovat věci kolem sebe a všímejte si svého těla. Řekněte si kde jste, co vidíte, co cítíte. Zkuste zanout pěsti nebo hýbat prsty. Soustřeďte se vědomě na něco jiného, než na váš strach a úzkost.

3.Pozitivní myšlenky

Panické ataky jsou často doprovázeny negativními myšlenkami. Použití pozitivních afirmací může pomoci tyto myšlenky zmírnit.

Zkuste si v duchu opakovat věty typu: Je to jen pocit, za chvíli to přejde. Nic mi není, budu v pořádku. Mám nad sebou kontrolu.

Existuje prevence?

I když není možné panickým atakám úplně předejít, existuje něco, co můžete podniknout, abyste snížili jejich pravděpodobnost:

Musíte snížit míru svého stresu.

Jak si zjednodušit život v 10 krocích

Naučte se vědomě relaxovat, meditovat, dělejte cokoliv, co vás baví a uklidňuje. Dodržujte zdravý životní styl a cvičte nebo se alespoň pravidelně hýbejte. Mějte dostatek spánku a omezte alkohol a kofein.

Důležitá rada na závěr

Pokud vás panické ataky trápí opakovaně, je důležité vyhledat odbornou pomoc. Psychoterapie, zejména kognitivně-behaviorální terapie (KBT), je velmi účinná při zvládání panických atak. Lékaři vám mohou také předepsat léky, pokud je to potřeba.

Držte svůj stres na uzdě!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.