koláč, podzim, pečení, hrušk
Hruškový koláč s čokoládouFoto: Monika

Využijte také podzimní sezóny a upečte si ke kávičce úžasně dobrý hruškový koláč s čokoládou a udějte si ten podzim krásnější.

Na hruškový koláč s čokoládou budete potřebovat:

Na těsto:
250g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
50 ml mléka
a špetičku soli

Na náplň:
hrušky
tabulku hořké čokolády
130 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
1 vejce
2 lžíce másla
1 vanilkový cukr

Jak postupovat?

Nejprve začněte těstem, protože hotové pak musí ještě chvilku odpočívat.

1. Na vál si nasypte mouku, přidejte špetičku soli pro zvýraznění chuti, kousky změklého másla a žloutek. Začněte směs propracovávat rukama a po chvilce opatrně přidávejte po troškách mléko. Po troškách proto, aby se vám lépe zapracovávalo. Výslední těsto by mělo být krásně hladké.

2. Hotové těsto zabalte do folie nebo do mikrotenového sáčku a nechejte půl hodinky odpočívat v lednici. Mezitím si máslem vytřete připravenou formu na koláč.

3. Odpočinuté těsto rozválejte na tenkou kulatou placku o velikosti připravené formy a pomocí válečku jej do formy přeneste. Těsto namačkejte ke dnu i k okrajům a přebytečné okraje odřízněte.

4. Dno těsta propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedlo a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 15 minut. Nebojte se, že těsto nebude po té době ještě upečené, půjde totiž do trouby ještě jednou.

hruškový koláč
Teď je na řadě příprava náplně.

5. V hrnci smícháme mléko a smetanu a zahřejeme. Pozor nevaříme! Pak do této teplé směsi nalámeme čokoládu a necháme ji rozpustit.

6. Když je čokoláda rozpuštěná přidáme ještě máslo a vanilkový cukr. Vše pořádně promícháme, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

7. Do této vychladlé čokoládové směsi vmícháme rozmíchané vejce. Dejte pozor na to, aby byla směs opravdu vychladlá, protože jinak by se v ní vejce srazilo.

8. Omyté a oloupané hrušky si nakrájíme na plátky a naskládáme na upečené těsto. Zalijeme je připravenou čokoládovou směsí a takto připravený koláč dáme ještě jednou péct do trouby na 150°C na 10 minut.

9. Upečený koláč necháme vychladnout a podáváme.

Dobrou chuť a napište nám, jak vám chutnal 🙂

Vaše Monča

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.