Na ty nejlepší makové loupáčky budete potřebovat:
600 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
půl kostky kvasnic
100 g cukru + 1 lžičku do kvásku
80 g rozpuštěného vychladlého másla
1 lžička soli
1 vejce
vejce nebo jen žloutek na potření
mák na posypání
Jaký je postup?
Postu na výrobu makových loupáčku je jednoduchý a troufám si říct, že loupáčky zvládne upéct každá mírně pokročilá kuchařka/pekařka. Mírně pokročilá proto, že s kynutým těstem může ze začátku někdo více zápasit. Mě se taky kdysi dávno nepovedlo napoprvé, ale chce to cvik a trpělivost. Celý postup výroby najdete v naší galerii.
1. Nejprve si nechte rozehřát máslo.
2. Z vody, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí udělejte kvásek.
3. Do mísy si dejte mouku, zamíchejte do ní sůl a cukr.
4. Přidejte celé vejce a vychladlé rozpuštěné máslo.
5. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na mísu. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě nejméně hodinu kynout.
6. Až těsto vykyne a bude dvojnásobné, přendejte ho na vál lehce posypaný moukou a ještě jednou jej rukama zpracujte.
7. Pak těsto rozdělte na 4 díly. Každý tento díl si rozválejte na kulatou placku a tu rozřízněte křížem na 4 stejné díly ve tvaru trojúhelníku.
8. Každý trojúhelníček pevně zarolujte a stočte do tvaru loupáčku. Loupáčky naskládejte na plechy vyložené pečícím papírek a přikryté utěrko je nechte ještě alespoň půl hodiny kynout.
9. Před samotným pečením každý loupáček potřete rozšlehaným vejcem, nebo jen žloutkem smíchaným s mlékem a hojně posypte mákem.
10. Loupáčky pečte při teplotě 170-180°C asi 15-20 minut. Podle vaší trouby, až budou zlaté.
Na závěr nechte loupáčky vychladnout a můžete si na nich pochutnat. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, namazané máslem a domácí marmeládou. Ale výborně chutnají i na druhý den. A s kakaem 🙂