Příprava domácích hamburgerových bulek není vůbec tak těžká, jak by se mohlo zdát. Zabere sice o trochu času než nákup v obchodě, ale to pochutnání si za to určitě stojí. Bulky pak můžete plnit čímkoliv, fantazii se v tomto případě meze nekladou. Jsou skvělé na masové burgry i na ty vegetariánské. A jsou o milion procent lepší než ty, co byste koupili v obchodě.
Na tyto bulky budete potřebovat:
700 g hladké mouky
1 lžičku soli
1 lžičku cukru
1 kostičku droždí
400 ml vody (může být napůl s mlékem)
30 g rozpuštěného másla
Postup je jednoduchý:
1. Nejprve si uděláme kvásek. Vodu nebo mléko s vodou si ohřejeme v malém kastrůlku, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky, rozmícháme a přidáme rozdrobené droždí. Pořádně vidličkou promícháme a povrch lehce pomoučíme. Necháme vzejít kvásek, asi 15 minut.
2. Do větší mísy si odvážíme mouku, přidáme sůl a rozpuštěné máslo. Vlijeme hotový kvásek a vypracujeme těsto. Můžeme robotem i rukama, jde to velice dobře. Těsto necháme v teple kynout asi hodinku.
3. Na lehce pomoučeném vále si těsto ještě rukama propracujeme a rozdělíme ho na asi 10 stejných dílků. Podle toho jak velké bulky chcete. Z každého dílku uválíme bochánek a dáme je na plech. Plech může být vymazaný olejem nebo můžete použít pečící papír, záleží čemu dáváte přednost. Bochánky nechte na plechu přikryté utěrkou ještě chvíli kynout.
4. Hotové vykynuté bochánky potřete žloutkem a posypte sezamovým semínkem. Pečte v troubě vyhřáté na 180-190°C asi 15 minut. Před koncem je raději hlídejte ať je nespálíte, přece jen každá trouba peče jinak.
5. Upečené bulky nechejte pořádně vychladnout a až poté překrájejte na půl a plňte podle libosti.
Tyto bulky jsou skvělé v tom, že jsou výborné i na druhý den, takže si je můžete v klidu nachystat s předstihem. Druhý den pak můžete bulky opéct na suché pánvi rozkrojenou stranou dolů, aby jste docílili křupavého okraje.
Dobrou chuť a napište nám, jak Vám chutnalo 🙂