Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Foto: Jan de Ven

Svatý Martin k nám nepřiváží jen první sníh a svatomartinskou husu, ale také vůni pečených rohlíčků, která naplní každý domov. Tyto drobné dobroty nejsou jen sladkým pokušením, ale nesou v sobě dávnou symboliku hojnosti, pohody a radosti z dávání. Podle tradice se rohlíčky pekly jako poděkování za úrodu a sdílely se s rodinou, sousedy i přáteli.


Na rohlíčky budeš potřebovat:

Na těsto:
500g hladké mouky
200ml smetany ke šlehání
250g tuku
1 lžíce cukru

Na makovou náplň:
100g máku
50ml mléka
2-3 lžíce cukru
půl lžičky skořice

Na ořechovou náplň:
100g ořechů
60g moučkového cukru
1 bílek
1 vanilkový cukr

Svatomartinské rohlíčky s makovou náplní

Postup je velmi jednoduchý:
– Všechny ingredience na těsto: mouku, cukr, tuk a šlehačku dej do mísy a rukama nebo pomocí robotu vypracuj nelepivé těsto.
– Hotové těsto zabal do potravinářské folie a dej odležet do lednice. Mezitím co těsto odpočívá si připravíš náplň.
– Na makovou náplň smíchej v hrnci mák s cukrem, skořicí a mlékem. Směs pár minutek povař na mírném plameni, aby se všechno spojilo.
– Na ořechovou náplň si v míse smíchej ořechy s cukrem, vanilkovým cukrem a bílkem. Vytvoř hustou směs. Pokud by směs byla řídká, přidej ořechy nebo rozdrobené piškoty.
– Odpočaté těsto vyndej z lednice, rozděl ho na čtyři díly a z každého dílu udělej kouli. Tu potom rozválej válečkem na kruh o průměru asi 30cm. Rozkrájej ho rádýlkem nebo nožem na 8 stejných trojúhelníků stejně jako bys krájela pizzu.
– Na tlustý okraj každého trojúhelníčku dej lžičku náplně a zabal rohlíček.
– Rohlíčky dej na plech vyložený pečícím papírem a potři je rozkvedlaným žloutkem. Peč v troubě vyhřáté na 170-180°C asi 20-25 minut dozlatova.
– Hotové vychladlé rohlíčky posypej moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.