Foto: Pixabay, www.pixabay.com

Proč jsou borůvky tak výjimečné?

1.Antioxidantová bomba

Borůvky obsahují flavonoidy (zejména anthokyany) – látky, které chrání buňky před poškozením, zpomalují stárnutí a snižují riziko civilizačních chorob.

2.Mozek jim vděčí za pozornost

Pravidelná konzumace borůvek zlepšuje paměť, soustředění a náladu. Jsou skvělou „mozkovou potravou“ – třeba pro studenty, maminky i seniory.

3.Pomáhají zraku

Obsahují látky, které podporují zdraví očí, zlepšují noční vidění a chrání před únavou zraku – ideální při práci u počítače.

4.Čistí střeva a pomáhají trávení

10 důležitých potravin pro vaši zdravější a krásnější pleť

Borůvky mají mírně stahující účinky – v lidovém léčitelství se používají třeba při průjmu nebo podrážděných střevech. A zároveň pomáhají při nadýmání.

5.Skvělé pro srdce a cévy

Snižují hladinu „zlého“ cholesterolu a zlepšují pružnost cév. To z nich dělá silného spojence v prevenci vysokého tlaku, infarktu i mrtvice.

6.Vhodné při dietě i pro děti

podzim, čaj, vaření, šípky, zdraví, imunita
Je čas sklizně šípků! Podpořte svoji imunitu a uvařte si z nich výborný léčivý čaj!

Borůvky mají nízký glykemický index a nezvyšují tedy prudce hladinu cukru v krvi, takže se hodí i pro diabetiky nebo při hubnutí. Navíc mají málo kalorií – cca 57 kcal na 100 g. A jsou skvělé i pro malé děti od 1 roku a v rozmačkané podobě i dřív.

Co s borůvkami v kuchyni?

Nejlepší jsou čerstvé rovnou z lesa nebo keře. Ale můžeš z nich kouzlit doslova od snídaně po večeři:

Do jogurtu nebo kaše – ideální snídaňový upgrade

Smoothie s banánem, špenátem, mandlovým mlékem

Borůvkové knedlíky – klasika, která nezklame

Drobenkový koláč nebo muffiny

Zamrazit – a v zimě přidat do pečení, palačinek nebo smoothie

Borůvkový rozvar – k lívancům nebo tvarohu

No a samozřejmě marmeláda

Borůvky jsou skvělé pro tvé zdraví, foto: Pixabay

Jak uchovat borůvky na zimu?

Zamrazení – jednoduše rozlož na tác, zamraz a pak přesuň do sáčku (neslepí se).

Sušení – nejlépe v sušičce, ideální do müsli nebo na cesty.

Džem bez cukru – třeba jen s chia semínky a jablky.

Borůvkový sirup nebo likér – skvělý i jako jedlý dárek.


Na co si dát u borůvek pozor?

Pozor na záměnu! Neplést si lesní borůvky s jedovatými bobulemi (např. rulík nebo lýkovec).

V lese sbírej jen tam, kde je čisto – a vždy důkladně omývej.

Borůvky ze supermarketu (kanadské) – jsou větší, méně barví, ale mají i nižší množství antioxidantů než klasické lesní.


Můj tip navíc:

Borůvky na zářivou pleť

Borůvkový rozmačkaný „přeliv“ s trochou medu a jogurtu můžeš použít jako pleťovou masku – rozzáří a jemně čistí. Stačí nechat působit 10 minut a opláchnout. Uvidíš, že budeš spokojená.

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.