Foto: Jan de Ven

Na tento strašidelný koláč budete potřebovat:

400g hladké mouky
200g měkkého másla
200g cukru moučka
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
červená marmeláda

Postup na výrobu je velice jednoduchý:

– Do mísy nasypte naváženou mouku a přimíchejte do ní prášek do pečiva.

– Přidejte oba cukry, celá vajíčka a na kousky nakrájené změklé máslo.

– Prsty vypracujte z těsta nejprve drobenku, aby se všechny ingredience dobře spojily a poté rukou vypracujte těsto.

– Zabalte hotové těsto do fólie a dejte odležet aspoň na hodinku do lednice.

– Po odležení si těsto rozdělte na dva díly – jeden větší, asi 2/3 těsta a druhý menší asi 1/3 těsta.

– Větší díl těsta opatrně vyválejte na plát o něco větší než je vaše pečící forma. Těsto je potřeba podsypávat moukou, aby se nepřilepilo na podložku a na váleček.

– Rozválené těsto přeneste na pečící formu, udělejte okraje a přebytečné těsto přes okraj odřízněte. Vidličkou propíchejte na dně formy do těsta dírky.

– Na těsto rozprostřete vyšší vrstvu červené marmelády. Okraje těsta nechte volné.

– Z druhého dílu těsta vyválejte plát o velikosti vaší formy na pečení a přeneste ho na těsto. Okraje těsta přitiskněte k těstu, které už ve formě je.

– Teď opatrně ostrým nožem vyřízněte ve vrchní vrstvě těsta oči, nosní dírky a vyřízněte vysmátou pusu.

– Koláč pečte asi 30 minut na 170-180°C pěkně dozlatova. Hlídejte troubu, protože každá peče jinak.


Dobrou chuť! A užijte si Halloween!

Monika

Jmenuji se Monika a na stránkách My všechny pro vás píšu o všem možném i nemožném. Od malička mě bavilo něco tvořit a nedokážu sedět jen tak s rukama v klíně. Miluji ten pocit, když mi pod rukama vzniká něco nového, pěkného a třeba i užitečného.