1.Udělejte toho více
Není nic jednoduššího, než prostě polévku, omáčku či guláš nastavit větším množstvím vody. Sůl se tak rozloží do většího objemu jídla. Nezapomeňte ale přidat i další koření, aby jste neztratili výslednou chuť.
2.Vezměte si na pomoc brambory
Pokud nechcete jídlo nastavovat do většího množství, zkuste trik s bramborou. Oloupanou a na větší kusy nakrájenou bramboru přidejte do jídla a povařte. Brambory do sebe přebytečnou sůl vtáhnou. Toto je vhodné pro nejrůznější polévky, omáčky a guláše. Po vyvaření měkké brambory vyhoďte.
3.Zahustěte to
Vždycky záleží na tom, jaký pokrm se vám podařilo přesolit, ale pokud je to vhodné, například u polévek nebo masových a zeleninových směsí , je velmi rychlým řešením také zahuštění jíškou z másla a mouky. Připravte si klasickou jíšku a povařte ji v polévce. Uvidíte, že přesolená chuť se zmírní.
4.Zjemněte to smetanou
Do omáček a krémových polévek můžete v případě nehody se solí přidat také smetanu, sladkou nebo na šlehání. Výsledné jídlo bude jemnější a sůl nebude tak výrazná.
5.Zkuste zavářku
Po přesolené polévky je také možné přidat zavářku s podobě těstovin, rýže či kuskusu. Natáhnou do sebe přebytečnou sůl. Pokud se vám ale těstoviny ani rýže nehodí, například do masových a zeleninových směsí, zkuste místo nich přidat do jídla trochu rozmixované cizrny z plechovky. Cizrna je chuťově velmi neutrální, ve výsledné chuti tak nebude prakticky žádný rozdíl a přesolenost se stáhne.