Na dýňové burgery s ovesnými vločkami budeme potřebovat:
1 středně velkou dýni hokaido
¾ hrnku ovesných vloček
3 stroužky česneku
sůl
pepř
provensálské koření
oregano
1 vejce
strouhanku
1. Dýni si rozkrojíme, vydlabeme semínka a celou dýni i se slupkou nakrájíme na větší kostičky. Pokud budete používat jinou dýni než je hokaido, musíte slupku oloupat. Kostičky dýně dáme na plech a přisypeme k nim na plátky nakrájené stroužky česneku.
2. Dýni s česnekem na plechu pak posypeme oreganem a provensálským kořením, pokapeme olejem a lehce, klidně rukou, promícháme. Dáme péct do trouby na cca180-200°C doměkka, asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout.
3. Mezitím si uvaříme kaši z ovesných vloček. Necelý hrnek vloček nasypeme do menšího hrnce a zalijeme asi 1,5 hrnkem vody. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí na kaši. Necháme vychladnout a občas promícháme.
4. Když máme přichystanou dýni i kaši vychladlé. Můžeme se vrhnout na burgery. Kostky dýně rozmačkáme přímo na plechu lehce mačkadlem na brambory nebo vidličkou. Opravdu lehce, ne úplně na kaši, ale ať zůstanou i větší kousky. V burgeru to pak lépe vypadá.
5. Ve větší míse si smícháme rozmačkanou dýni a uvařenou ovesnou kaši v poměru 3:1, maximálně 2:1. Aby byla z burgru dýně pořád cítit. Nezapomeňte, že vločky jsou jen doplněk. Smícháme s jedním vejcem, osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou, případně hladkou moukou.
6. Mokrýma rukama pak tvarujeme placky a dáváme je na talíř nebo na tácek. Nachystané placky pak dejte na chvíli tuhnout do lednice.
7. Dýňové burgery pak smažte na pánvi s trochou oleje dozlatova. Dejte pozor ať je nespálíte.
8. Mezitím si nachystáme bulky na burgery. Rozkrojíme je v půli a rozkrojenou stranou je dáme chviličku na pánvi opéct,a bychom docílili křupavého okraje.
9. Pak už jen naplníme bulky připravenými dýňovými burgery a vším, co máme rádi.
10. Můžete použít klasicky hořčici, kečup, majonézu, ale úplně nejlepší jsou s domácí jogurtovou tatarkou. Určitě nezapomeňte na plátek rajčete a na salát. Jakýkoliv máte rádi, my měli mix salátů s bílým zelím a mrkví.
TIP na domácí jogurtovou tatarku:
V misce smíchejte majonézu s bílým jogurtem v poměru půl na půl a přidejte na droboučko nakrájenou malou cibulku a nastrouhanou kyselou okurku. Osolte a přilijte trošku láku z kyselých okurek a dobře promíchejte. Nechte v lednici vychladit, aby se chutě pořádně propojily.
Uvidíte, že Vám bude chutnat.
Dobrou chuť 🙂