Proč jsou borůvky tak výjimečné?
1.Antioxidantová bomba
Borůvky obsahují flavonoidy (zejména anthokyany) – látky, které chrání buňky před poškozením, zpomalují stárnutí a snižují riziko civilizačních chorob.
2.Mozek jim vděčí za pozornost
Pravidelná konzumace borůvek zlepšuje paměť, soustředění a náladu. Jsou skvělou „mozkovou potravou“ – třeba pro studenty, maminky i seniory.
3.Pomáhají zraku
Obsahují látky, které podporují zdraví očí, zlepšují noční vidění a chrání před únavou zraku – ideální při práci u počítače.
4.Čistí střeva a pomáhají trávení
Borůvky mají mírně stahující účinky – v lidovém léčitelství se používají třeba při průjmu nebo podrážděných střevech. A zároveň pomáhají při nadýmání.
5.Skvělé pro srdce a cévy
Snižují hladinu „zlého“ cholesterolu a zlepšují pružnost cév. To z nich dělá silného spojence v prevenci vysokého tlaku, infarktu i mrtvice.
6.Vhodné při dietě i pro děti
Borůvky mají nízký glykemický index a nezvyšují tedy prudce hladinu cukru v krvi, takže se hodí i pro diabetiky nebo při hubnutí. Navíc mají málo kalorií – cca 57 kcal na 100 g. A jsou skvělé i pro malé děti od 1 roku a v rozmačkané podobě i dřív.
Co s borůvkami v kuchyni?
Nejlepší jsou čerstvé rovnou z lesa nebo keře. Ale můžeš z nich kouzlit doslova od snídaně po večeři:
Do jogurtu nebo kaše – ideální snídaňový upgrade
Smoothie s banánem, špenátem, mandlovým mlékem
Borůvkové knedlíky – klasika, která nezklame
Drobenkový koláč nebo muffiny
Zamrazit – a v zimě přidat do pečení, palačinek nebo smoothie
Borůvkový rozvar – k lívancům nebo tvarohu
No a samozřejmě marmeláda

Jak uchovat borůvky na zimu?
Zamrazení – jednoduše rozlož na tác, zamraz a pak přesuň do sáčku (neslepí se).
Sušení – nejlépe v sušičce, ideální do müsli nebo na cesty.
Džem bez cukru – třeba jen s chia semínky a jablky.
Borůvkový sirup nebo likér – skvělý i jako jedlý dárek.
Na co si dát u borůvek pozor?
Pozor na záměnu! Neplést si lesní borůvky s jedovatými bobulemi (např. rulík nebo lýkovec).
V lese sbírej jen tam, kde je čisto – a vždy důkladně omývej.
Borůvky ze supermarketu (kanadské) – jsou větší, méně barví, ale mají i nižší množství antioxidantů než klasické lesní.
Můj tip navíc:
Borůvky na zářivou pleť
Borůvkový rozmačkaný „přeliv“ s trochou medu a jogurtu můžeš použít jako pleťovou masku – rozzáří a jemně čistí. Stačí nechat působit 10 minut a opláchnout. Uvidíš, že budeš spokojená.